Техническият критерий на Маастрихтския договор за 3% дефицит  се изпълнява

...
Техническият критерий на Маастрихтския договор за 3% дефицит  се изпълнява
Коментари Харесай

Финансист: 2025 г. е реалистичен срок за приемането на страната ни в еврозоната

" Техническият аршин на Маастрихтския контракт за 3% недостиг  се извършва от по този начин признатия бюджет. Твърдението за това е правилно, само че оттова би трябвало да се продължи с разсъжденията за какво в действителност има бюджетен недостиг и дали този недостиг, който е заложен, оказва помощ за осъществяването на  инфлационния аршин. България би трябвало да се вмести в границите на % и половина не по-голяма инфлация от тази на най-хубавите три страни в еврозоната ”. Това съобщи пред  финансистът и някогашен заместник-министър на икономиката  Никола Янков.

По думите му сега страната ни е не доста, само че надалеч от осъществяването на този аршин. За да попаднем в рамките на  Маастрихтсткия   аршин  обаче би трябвало да отбележим не повече от 4 на 100 инфлация.

" В края на краищата ще е  политическо решение  дали  България да се причисли към еврозоната, даже механически да е малко отвън избран аршин. Така направиха с Хърватия, която имаше проблем с бюджетния недостиг ”, уточни още специалистът.

Той счита въпреки всичко, че поради крайната цел е трябвало ръководещите да приемат  по-рестриктивен бюджет, да вземем за пример без недостиг.

" В естествените страни с самостоятелна икономическа политика инфлацията се понижава единствено по два метода – ограничение на държавните разноски, което България не извършва, и с повдигане на лихвените проценти ”, съобщи Янков.  Финансистът регистрира като позитив това, че влизането ни в еврозоната  продължава да бъде измежду целите на държавното управление и че това се декларира най-малко на думи.

Според него  2025 година  е реален период за приемането на страната ни в тази общественост. И означи, че инфлацията у нас сега е по-висока от тази в  еврозоната  и заради това е по-голям проблем, в случай че България е отвън нея.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР